ایرج پارسی نژاد
ایرج پارسینژاد محقق، منتقد ادبي و استاد بازنشسته ادبیات فارسی دانشگاههای ژاپن و آمریکا و تاریخنگار نقد ادبی جدید در ایران است. وی متولد ۱۳۱۷ آبادان است.
نوشتن را به جد و جهد از دوران دبیرستان آغاز كرده و از همان آغاز نیز گرایش نقد ادبی داشته است.زنده یاد سیروس طاهباز كه او نیز متولد آبادان بود، از تأسیس انجمن ادبی دبیرستان رازی آبادان یاد می كرد كه مهم ترین كار آن تهیه یك روزنامه دیواری بود و ایرج پارسی نژاد با آن همكاری داشت.
پس از پایان تحصیلات متوسطه در زادگاه ،برای ادامه تحصیل در رشته ادبیات به تهران می آید و موفق به اخذ مدرك فوق لیسانس زبان شناسی دانشگاه تهران می شود.شوق تحصیل اما ماجرای تحصیلات پارسی نژاد را به این مختصر ختم نمی كند و او را ترغیب به عزیمت به انگلستان می كند.او به دانشگاه آكسفورد می رود تا در رشته ادبیات تطبیقی ادامه تحصیل دهد.پارسی نژاد موفق به اخذ مدرك دكترای ادبیات تطبیقی از دانشگاه آكسفورد انگلیس می شود:«موضوع رساله من در دانشگاه آكسفورد نخست یك كار تطبیقی بود درباره «ویس و رامین» به عنوان یك داستان قدیم ایرانی و مقایسه نمونه های مشابه آن در ادبیات اروپایی. این موضوع را استاد راهنمای من پروفسور جورج موریسون به من پیشنهاد كرد كه خودش «ویس و رامین» را به انگلیسی ترجمه كرده بود.
در خلال این سال ها اسباب تدریس او در دانشگاه مطالعات خارجی توكیو فراهم می شود.بر این مبنا به ژاپن عزیمت می كند و به مدت ۱۷ سال دراین دانشگاه به تدریس ادبیات تطبیقی و ادبیات ایران می پردازد. پس ازبازنشستگی به آمریكا عزیمت می كند و در دانشگاه UCLAبه تدریس « مروری بر ادبیات كلاسیك فارسی » به زبان انگلیسی می پردازد.
ایرج پارسی نژاد در این سال ها علاوه بر تدریس پیوسته،ازنگارش مقالات متعدد در حوزه ادبیات و زبان شناسی در نشریات تخصصی ادبیات نیز غافل نمانده و همچنین ارتباط پیوسته اش با مراكزآكادمیك ، نشریات تخصصی و همكارانش در حوزه ادبیات در ایران را حفظ كرده و هر از چند گاهی برای كارهای تحقیقی و پژوهشی به ایران می آید. پارسی نژاد در این سال ها علاوه بر حفظ پیوند هایش با جریان نقد ادبی در ایران،از تحقیق و مداقه در وضع ادبیات كلاسیك ایران در خارج از ایران نیز غافل نمانده و به نقد آنان نیز پرداخته است.
پارسی نژاد ترجمه ای از كتاب روشنگران ایرانی را با عنوان «تاریخ نقد ادبی در ایران» از سوی انتشارات آیسبك در واشنگتن منتشر كرده « كار من در این كتاب، یك پژوهش توصیفی است از تاریخ نقد ادبی در ایران، به صورت تحلیلی انتقادی.
کتابها
A History of Literary Criticism in Iran (2003)
روشنگران ایرانی و نقد ادبی
علی دشتی و نقد ادبی. تهران: انتشارات سخن. ۱۳۸۶
خانلری و نقد ادبی. تهران: انتشارات سخن. ۱۳۸۷
احسان طبری و نقد ادبی. تهران: انتشارات سخن ۱۳۸۸
نیما یوشیج و نقد ادبی. تهران: انتشارات سخن ۱۳۸۸
بهار و نقد ادبی. تهران: انتشارات سخن. ۱۳۸۹
فاطمه سیاح و نقد ادبی. تهران: انتشارات سخن ۱۳۸۹
زرین کوب و نقد ادبی. تهران: انتشارات سخن. ۱۳۹۲