نصرالله کسراییان
نصرالله کسرائیان (زاده 1323) عکاس ایرانی است.
کودکی و تحصیلات
در سال 1323 در خرم آباد متولد شد. نام مادرش کوکب مهرابی بود و پدرش اسدالله، کتاب فروشی داشت. پس از اخذ دیپلم ریاضی و گذراندن دوران سربازی، در کنکور پذیرفته شد و به تحصیل رشته حقوق در دانشگاه تهران مشغول شد.
فعالیت های حرفه ای
او در دوران دانشجویی ضمن آشنایی با توریستی فرانسوی، به عکاسی علاقه مند شد و از سال ۱۳۴۵ به این حرفه پرداخت. پس از دریافت لیسانس، مدتی در استخدام بانک ملی ایران بود و سپس به دلیل فعالیت های سیاسی، به زندان افتاد. او از سال 1350 تا سال 1354 در زندان قصر بود و طی این سالها توانست در زمینه عکاسی و هنر مطالعات فراوانی انجام دهد.
کسرائیان پس از آزادی و در سال 1355 اولین نمایشگاه انفرادی خود را در انجمن ایران و فرانسه برپا کرد.
در سال 1361 به پاریس رفت و انتشارات معتبر Double Page کتاب او را تحت عنوان L'Iran Rural -ایران دور از شهرها- در سال 1984 میلادی در مجموعهی Le livred'or des Grands Photograghes (آثار طلایی عکاسان بزرگ) منتشر کرد. بعدها دو کتاب دیگر او یکی در آلمان با نام Kurdistan در سال 1991 چاپ و دیگری تحت عنوان The Nomadic People of Iran در انگلستان توسط دانشگاه آکسفورد در سال 2002 منتشر شد. موضوع عکس های او با محوریت روستاها و عشایر ایران است و هدفش شناخت، ثبت و نمایش گوناگونی های موجود در اقوام ایرانی و آداب و رسوم متنوع آنان است.
نخستین کتاب عکاسی او در ایران کتاب «سرزمین ما ایران» است که آن را در سال 1369 با سرمایهی شخصی (در تیراژ پنج هزار نسخه) منتشر کرد اما کتاب ظرف چند ماه وارد بازار سیاه شد و تا کنون به چاپ هفدهم رسیده است. این اثر، نگرش دربارهی عکاسی ایران را قوام بخشید و عکاسان بسیاری با قدم گذاشتن در راه کسرائیان، سبک و متد عکاسی او را دنبال کردند.
نصرالله کسرائیان طی حدود پنجاه سال فعالیت عکاسی نزدیک به سی عنوان کتاب منتشر و سرمایهی انتشار کتابهایش را بیشتر خود تأمین کرده است. او هیچگاه از هیچ مرکز دولتی یا عمومی کمکی نپذیرفته است.
زندگی شخصی
کسرائیان با یک کارشناس مردم شنای به نام زیبا عرشی، ازدواج کرده و دارای ۲ فرزند است. او همواره از نقش خانواده، به ویژه همسرش در زندگی و کار حرفهای خود میگوید و با مهر و احترام، نقش زیبا عرشی را فراتر از یک همسر فداکار و صبور می داند. همسرش نه تنها به علت همراهی و حضورش، کار عکاسی از گروههای متنوع قومی و فرهنگی را تسهیل میکرده، بلکه با نوشتن متنهایی تحلیلی و مردم شناختی برای کتابهایی چون عشایر ایران، کردهای ایران، ترکمنهای ایران، بلوچستان، شمال، جنوب، بازارهای ایران، قشقاییها و ... سبب شده که کتابهایشان از ارزش مرجع بودن هم برخوردار باشند.
تالیفات
• کتاب سرزمین ما ایران
• کتاب دماوند
• کتاب تخت جمشید
• کتاب کردستان
• کتاب عشایر ایران
• کتاب ترکمنهای ایران
• کتاب بلوچستان
• کتاب بازارهای ایران
• کتاب قشقاییها
ترجمه
• کتاب تکنیک عکاسی"The Complete Photographer "نوشته آندریاس فاینینگر 1352