هارون یشایایی


تاریخ تولد: 1335/05/24
محل تولد: ایران - تهران - تهران
تاریخ شروع مصاحبه: 1396/06/26
تاریخ پایان مصاحبه: 1396/07/02
تهیه کننده
اصغر همت
علیرضا داوودنژاد
ایرج راد
محمد رضا علیقلی
عباس گنجوی
تورج منصوری
احمد رضا درویش
اکبر عبدی
عطاءالله حیاتی
فردوس کاویانی

یشایایی، هارون (زاده 24 مرداد 1335) تهیه کننده ایرانی سینمای ایران.


دوران کودکی و آموزش

او در یک خانواده پرجمعیت یهودی در محله عودلاجان واقع در جنوب تهران به دنیا آمد. از روز تولد او را پرویز صدا می زدند و برای اولین بار وقتی مادرش او را در مدرسه ثبت نام می کرد نام واقعی خود را پیدا کرد. بعدها با نام پرویزخان به سینما دعوت شد.

در سه ماهگی پدرش را که قصاب بود از دست داد و مسئولیت خانواده یاشاییایی با 9 فرزند به مادر و برادر بزرگترش واگذار شد و به ناچار کار پدر را دنبال کردند. اما هارون که کوچکترین پسر خانواده بود با تشویق مادرش تحصیلاتش را دنبال کرد. دوره ابتدایی را در مدرسه نورالصداقت گذراند و سپس در دبیرستان آلیانس ادامه تحصیل داد و در سال 1338 برای تحصیل در رشته فلسفه و علوم اجتماعی وارد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران شد.


فعالیت های حرفه ای

با تشکیل احزاب یهودی ستیز و همزمان با رویداد ملی شدن نفت و به دلیل نزدیکی دفتر یکی از احزاب به دبیرستان آلیانس، هارون که در کلاس پنجم دبیرستان به همراه دوستانش تحصیل می کرد برخی درگیری ها با پیروان آن حزب و به همین دلیل هارون به گروه های چپ گرایش پیدا کرد. وی به مدت شش ماه در بازداشت بود و در زندان با بیژن جزنی که بعداً از فعالان چریک فدائیان خلق شد آشنا شد و پس از آزادی با همکاری جزنی سازمان تبلیغات تخت جمشید را تأسیس کرد. فعالیت اصلی سازمان تهیه آگهی تجاری خلاقانه بعدها بود. این سازمان به تبلی فیلم تغییر نام داد و پس از کشته شدن جزنی به دست ساواک (سرویس اطلاعات ایران) این اداره با نام «استودیو فیلمساز» به کار خود ادامه داد.

هارون یشایایی از جمله یهودیانی بود که به همراه دوستان نزدیک خود به انقلاب پیوست. او به ارزش‌های انقلاب اعتقاد داشت و سعی می‌کرد یهودیان دیگر را به ماندن در ایران تشویق کند و با همکاری دوستانش «انجمن روشنفکری یهودیان» را تأسیس کرد. یشایایی در سالهای قبل و بعد از انقلاب از فعالان مدنی و معتقد به همکاری و درک متقابل مسلمانان و یهودیان بود. او در امور خیریه بسیار فعال بود و در اداره بیمارستان دکتر ساپیر نقش بسزایی داشت.

یشایایی اولین فیلم سینمایی خود را با فیلم «جایزه» به کارگردانی علی رضا داوودنژاد تجربه کرد و پس از آن فیلم‌های فاخر زیادی تولید کرد:

جایزه، 1982

مستاجر، 1986

کاپیتان خورشید، 1365

در بستر طوفان، 1988

سلام میهن من، ایران، 1988

ای ایران، ۱۳۶۸

هامون، 1989

کیمیا، 1373

نان و گلدان، 1995

شهر زنان، 1998

دیوار، 2007


جوایز و دستاوردها

از جشنواره فیلم فجر به عنوان بهترین تهیه کننده پس از پیروزی انقلاب 1387 قدردانی شد.

دریافت پروانه ساخت درجه یک فیلم از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 1394

دریافت پروانه درجه یک تهیه کنندگی فیلم از انجمن صنفی تهیه کنندگان فیلم، 1397

قسمت 1: جلسه اول مصاحبه
قسمت 2: جلسه دوم مصاحبه