بیژن کامکار
-
قسمت 1: سالهای کودکی (خاطراتی با استاد حسن کامکار، فعالیت در رادیو سنندج، شروع نوازندگی) -
قسمت 2: تحصیل در دانشکده هنرهای زیبا، فعالیت در گروه شیدا، عارف وکانون چاووش -
قسمت 3: گروه کامکارها، خاطراتی از روزهای با شکوه زندگی -
قسمت 4: دوره های کاری/نگاهی به آثار 1 (دف و رباب) -
قسمت 5: دوره های کاری/نگاهی به آثار 2 -
قسمت 6: دوره های کاری/نگاهی به آثار 3 -
قسمت 7: ویژگی آثار 1 -
قسمت 8: ویژگی آثار 2 -
قسمت 9: موسیقی و زندگی 1 -
قسمت 10: موسیقی و زندگی 2 -
قسمت 11: درباره موسیقی 1 -
قسمت 12: درباره موسیقی 2
بیژن کامکار (زاده 28 آذر 1328) خواننده، نوازنده و آهنگساز معاصر ایرانی است
کودکی
او درهنگامی که خانواده اش به منظور گذران ماموریت نظامی پدر در ارومیه به سر می بردند متولد شد اما با بازگشت به سنندج، در این شهر رشد یافت. از خردسالی تحت تعلیمات پدر هنرمندش، استاد حسن کامکار که سرپرستی موزیک نظام، اداره کلاس های موسیقی متعدد و سرپرستی گروه موسیقی رادیو سنندج را بر عهده داشت با موسیقی آشنا شد. نخستین تجربه حرفه ای بیژن، نوازندگی تنبک، ملودیکا و تار در برنامه کودک رادیو سنندج بود. وی سپس به همراه خواهر و برادرانش در برنامه های آموزش و پرورش و فرهنگ و هنر سنندج در رادیو وتلویزیون این استان شرکت کرد چراکه انس با ساز در خانوده کامکار موروثی است و همه هشت فرزند استاد حسن کامکار اکنون در زمره نوازندگان تراز اول کشور اند.
تحصیلات
بیژن کامکار در سال ۱۳۵۳ و پس از اخذ دیپلم در سنندج، با ساز تخصصی تار وارد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد و در رشته موسیقی به ادامه تحصیل پرداخت.
فعالیت حرفه ای
او در سال ۱۳۴۸ با محمدرضا لطفی آشنا شد که به گفته خودش نقطه عطفی در زندگی هنری وی به شمار میرود زیرا بعد از پدرش نقش مهمی در آشنایی او با تار و موسیقی ایرانی داشتهاست. این آشنایی باعث ورود وی به عنوان نوازنده تنبک به گروه شیدا میشود و چندی بعد نیز بیژن، به عضویت گروه عارف درمیآید. از دیگر گروههایی که وی با آنها همکاری داشته می توان به گروه چاووش، دستان و تنبور شمس اشاره کرد. خانواده کامکار در سال 1367 سر انجام تصمیم به تاسیس گروهی خانوادگی با نام گروه کامکارها گرفت و این گروه سالهاست که در جشنواره های داخلی و خارجی به اجرای موسیقی ایرانی به ویژه موسیقی کردی می پردازند.
دستاوردها
شاید بتوان مهمترین نقش وی در موسیقی ایران را وارد کردن ساز دف برای اولین بار به اجراهای عمومی دانست. در هنگام عضویت در گروه شیدا به پیشنهاد محمدرضا لطفی از ساز دف در یکی از کنسرتهای گروه استفاده کرد که با اقبال فراوان علاقهمندان مواجه شد و امروزه دف یکی از سازهای مهم در گروههای موسیقی ایرانی است و نوازندهگان فراوان در این رشته به فعالیت میپردازند. پیش از این، دف فقط در مراسم مذهبی دراویش در خانقاهها مورد استفاده قرار میگرفت.
زندگی شخصی
او از ازدواج نخست خود صاحب دختری به نام هانا است. همسر دوم او نجمه تجدد، خود خواننده و نوازنده است و با گروه کامکارها همکاری دارد. حاصل ازدواج آنان پسری به نام سهراب است.
رویدادهای هنری
در کنار اجراهای متعدد در کشورهای مختلف جهان، از مهمترین فستیوالهای جهانی که بیژن کامکار به همراه گروه خانوادگیشان در آنها حضور داشته است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• فستیوال وومد (WOMAD) انگلیس
• فستیوال وومد ابوظبی
• فستیوال ری اورینت سوئد
• فستیوال لیوینگ فایر انگلستان
• فستیوال فالن سوئد
• فستیوال وی نی پگ کانادا
• فستیوال سامر استیج نیویورک
• فستیوال تیمیتار مراکش
• کنسرت در مقر یونسکو به مناسبت هزاره حافظ
• کنسرت در مقر جایزه صلح نوبل در نروژ