میلاد کیایی


تاریخ تولد: 1323/07/01
محل تولد: ایران - تهران - تهران
تاریخ شروع مصاحبه: 1395/08/05
تاریخ پایان مصاحبه: 1395/08/13
آهنگساز
نوازنده
نویسنده کتاب تئوری موسیقی
سعید ثابت
هوشنگ ظریف
اکبر گلپایگانی
محمدرضا شجریان
علی تجویدی
انوشیروان روحانی
همایون خرم
اسماعیل واثقی
امیرناصر افتتاح

 

میلاد کیایی

(نوازنده سنتور، آهنگساز و مدرس موسیقی)

متولد روز اول مهر سال 1323 در تهران در خانواده ای پای به عرصه وجود نهاد که همگی اهل فرهنگ و ادبیات و شعر و موسیقی بودند. پدر ایشان با وجودی که در آن زمان از مشاغل مهم و بالای اداری برخوردار بود ولی هرگز آن مشاغل عالی رتبه افتخار ندانست و همواره به این افتخار میکرد که با هنر نقاشی، شعر، ادبیات و موسیقی سر و کار دارد و توانسته‌است فرزندانش را با هنر والای موسیقی مانوس سازد.

همچنین پدر وی جزو اولین افراد بنیان گذار در تئاتر و سینمای ایران بوده و در چندین فیلم سینمائی فارسی نیز ایفای نقش نموده است. وی تار و سنتور را به سبک قدیمی به خوبی می نواخت و با چند زبان زنده دنیا بویژه زبان فرانسه به خوبی آشنا بود. از آنجایی‌که تولد میلاد کیایی هم‌زمان با پایان جنگ جهانی دوم بود، نام او را با الهام از شاهنامه‌ی فردوسی «میلاد» نهادند. (لازم به یادآوری می باشد كه اولين اسم ميلاد در تاريخِ نامگذاري در ايران، بر طبق مستندات اداره سجل احوال و صدور شناسنامه متعلق به ایشان است.)

میلاد کیایی از دوران طفولیت، ذوق و استعداد سرشاری نسبت به موسیقی از خود نشان داد. او نوازندگی سنتور را از سن هشت سالگی، ابتدا نزد پدر و سپس آموزش ردیف های موسیقی ایرانی را نزد برادر بزرگترش زنده یاد "ایرج کیایی" فرا گرفت، که در آن زمان از شاگردان با استعداد مکتب موسیقی استاد ابوالحسن خان صبا بود. ایرج کیایی، خودش نیز در نوازندگی این ساز، سبک و روش نوینی را ابداع نمود.

او فعالیت های هنری را از سن ده سالگی، در برنامه کودک رادیو آغاز کرد و پس از آن نیز در نوجوانی مسئولیت اجرای چند برنامه رادیوئی و تلویزیونی به نامهای "احساس و اندیشه" و "بزم آدینه" را به مدت چهار سال عهده‌دار بود.

در سن هفده سالگی زمانی که در "دبیرستان خرد" تحصیل می‌کرد، در مسابقات هنری آموزشگاه‌های سراسر کشور در رشته موسیقی در ساز سنتور، مقام نخست را کسب نمود و در همان زمان به مدت پنج سال مدرس موسیقی کلاس‌های فوق برنامه موزیکولوژی وابسته به دانشگاه تهران شد .

دمیلاد کیایی در رشته‌ی آهنگسازی از محضر چند استاد بزرگ کسب فیض نموده است و تا کنون متجاوز از یکصد قطعه آهنگ ساخته که اکثر آنها به وسیله ارکسترهای بزرگ و کوچک و همچنین گروه های موسیقی ملی اجرا و ضبط شده است. نام برخی از این قطعات به شرح زیر می باشد:

پگاه، ابر بی باران، سبزه‌زار، موسیقی روی تم های محلی ایران، چرا، یاد، حباب، یتیم، سه‌گاه، این شرح بی‌نهایت، سارا، قطعاتی برای سنتور و ارکستر، کوههای سفید، طلوع، راز آشکارا، گریز، مهر و ماه، شور و شادی، نقش تازه، گل آفتاب و ... که برخی از آنها موسیقی‌هایی است که برای هجده فیلم سینمایی و سریال تلویزیونی ساخته شده است.

میلاد کیایی روی کوک سنتور نیز ابداعاتی نموده است و تالیفاتی هم در زمینه گامها و فواصل بین پرده‌های مقامات موسیقی ایرانی دارد، که در شرف چاپ و انتشار است. او از سال ۱۳۴۳، یعنی زمانی که دانشجوی دانشکده‌ی علوم تغذیه و بهداشت بود، به مدت هجده سال مدیر طرح و برنامه های فرهنگی و هنری کاخ جوانان بوده است. او در حال حاضر مدرس موسیقی و عضو هیئت امنای فرهنگ صوتی ایران استد.

وی در سال ۱۳۸۰ موفق به دریافت درجه دکترای موسیقی در رشته نوازندگی و آهنگسازی از شورای عالی ارزشیابی هنرمندان کشور گردید و به همین مناسبت، استاد علی تجویدی، هنرمند صاحب نام و عالیقدر موسیقی ایران، با اینکه در آن زمان در بستر بیماری به سر می‌برد، طی مراسمی لوح افتخاری را به خاطر پنجاه سال فعالیت هنری، به ایشان اهداء نمود.

میلاد کیایی کنسرت هایی در کشورهای کانادا، فرانسه، آلمان، آمریکا، سوئد، هلند، انگلیس، استراليا و چند كشور آسيایی اجرا نموده است و تاکنون شاگردان بسیاری تربیت کرده که عده ای از آنان به دانشکده‌های مختلف هنر در رشته موسیقی راه یافته و تعدادی نیز به درجات بالایی در هنر موسیقی رسیده‌اند.

 

برگرفته از كتاب راز آشكارا

 

 

قسمت 1: فایل صوتی جلسه اول